به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی «شهر فردا»،با پيدايش سايتهايي مثل ديجي كالا و باميلو در كشور ما و همچنين رشد پرشتاب خريدهاي آنلاين و الكترونيك، اين مساله در ايران نيز رواج يافته است. برای مثال، سایت بامیلو به تبع از حراج بزرگ Black Friday که در بسیاری از کشورهای غربی یک سنت محسوب می شود، فروش ویژهای با نام حراجمعه را در سایت خود قرار داد. همچنين با توجه به نزديكي به شب يلدا نيز سایت دی جی کالا فروش استثنایی به مناسبت این شب برای کاربران خود در نظر گرفت كه البته در ساعات اوليه شروع اين حراجها به دلایلی نامشخص این سایتها از دسترس خارج و تصاویری در جامعه مجازی منتشر شد که حاکی از هک شدن پایگاه داده سایت دی جی کالا بود و اين امر تكاپوي بسياري را در فضاي مجازي ايجاد كرد. هر چند اين گونه اعلام شده بود كه با آغاز حراج محصولات فروشگاهها ازبامداد روز جمعه که به «جمعه سیاه» مشهور است، پایگاههای فروشگاه اینترنتی به دلیل حجم بالای مراجعه کننده با اختلال همراه شدند. اما ماجرا به اينجا ختم نشد و پس از چند ساعت صداي اعتراض كاربران اين سايتها به كيفيت اجناس حراج شده و قيمتهاي بيش از اندازه و همچنين فريب مشتريها با قيمتهاي حراج و انواع و اقسام بينظميها در اين حراجي بلند شد.
سايتها از دسترس خارج شد
«جمعه به خرید» و «حراجمعه» دو رویداد خرید با تخفیف از سوی دیجیکالا و بامیلو برای جمعه مصادف با جمعه سیاه خرید بود با این حال اما همه چیز آنچنانکه برگزارکنندگان آن انتظار داشتند، پیش نرفت. دیجیکالا و بامیلو در نخستین دقایق شروع حراج روز جمعه از دسترس خارج و به همین دلیل با انتقادهای زیادی از سوی کاربران در شبکههای اجتماعی مواجه شدند. اين در حالي است كه بامیلو سال گذشته نیز در هنگام بلک فرایدی از کار افتاده بود که انتقاد شدید کاربران را به همراه داشت و به نظر میرسید مسئولان آن حداقل برای امسال تمهیدات فنی را بینديشند تا اوضاع مثل پارسال نباشد. از دیجیکالا نيز که در حال حاضرسهم اکثریت بازار خردهفروشی آنلاین ایران را در اختیار دارد، انتظار میرفت که از پس این رویداد، بدون مشکل بربیاید اما در عمل این گونه نبود و کاربران تا چند ساعت بعد قادر به سفارش نبودند یا با مشکلات دیگری مواجه شدند.
اعتراض كاربران در فضاي مجازي
با اين اوصاف، بلک فرایدی ایرانیان براي كاربران ومشتريان جذابيتي نداشت و اين دو سايت را در معرض انتقادها و اعتراضهاي بسياري قرار داد و فضاي مجازي از جمله توييتر را از اعتراضات اين عده پر كرد. يكي از كاربران توييتر درباره بينظميهاي موجود در اجراي بلك فرايدي نوشته بود: بلك فرايدي باميلو، ديجي كالا، ديجي استايل و مديسه افتضاح بود، هر سال بدتر از سال قبل . كاربر ديگري نيز گفته است: باميلو كفش فيك آورده، قيافش داد ميزنه من ساخت ايرانم برداشته قيمت ايرمكس ساخت ويتنام رو زده به بهانه تخفيف، قيمت فضايي رو خط زده كه ملت فكر كنن واي چقد قيمتشون خوبه. صداي اعتراض كاربر ديگري اينطور در آمده است كه در مورد ديجيكالا و باميلو بايد خدمتتون عرض كنم كه اجناس الكترونيك مثل گوشي، برگشتيهاي شركت رو ميخرن با تعمير كوچيك به جاي نو به مردم ميفروشن. كاربر ديگري در اعتراض به اين ناهماهنگيها گفته است: ديجي كالا چقدر زرنگ هستش، قيمت اصل كالا 119 هزار تومان بود، كردتش 179 هزار تومان، توي بلك فرايدي حراج زده 117 هزار تومان. دو هزار تومان رو كلا تخفيف زدن. مشتري ديگري نوشته است: اين جمعه هم گذشت و روسياهيش به ديجي كالا و باميلو موند، خب نميتونين از سودتون بگذرين، اداشو درنياريد، كي حراج خواست. كاربر ديگري نيز گفته است: ديجي كالا زده به سيم آخر، بانك سامان رو گذاشته تو حراج اونم حراج زير 30 هزار تومان.
از بين رفتن اعتماد عمومي
اينها تنها بخشهايي از اعتراضات مردمي به جمعه سياه حراج اين سايتهاست. آنچه كه از اين بينظميها برميآيد اين است كه متاسفانه در كشور ما استفاده از الگوهاي جهاني در امور مختلف به خوبي صورت نميگيرد. وقتي سايتهايي مثل ديجي كالا و باميلو كه تلاش زيادي در جهت جلب اعتماد مردم كردهاند، پس از مدتي به راحتي اين سرمايه مردمي را خدشهدار ميكنند، نميتوان انتظار داشت در زمينه خريد و فروش آنلاين كه تخصص اين سايتهاست به پيشرفت لازم در كشور دست پيدا كنيم. اين يعني تنها چيزي كه در اين ميان براي آنها اهميت ندارد، حقوق مصرفكننده و اعتماد عمومي است. بنابراين دستيابي به سود هرچه بيشتر در درجه اول اهميت قرار ميگيرد كه براي رسيدن به آن، هر سرمايهاي زير پا له ميشود. بايد پيش از تقليد از هر الگوي جهاني ابتدا ظرفيتهاي موجود در كشور و پيشزمينهها در نظر گرفته شود تا بتوان آن الگو را تا حد ممكن با شرايط موجود در كشورمان شبيهسازي كنيم. در غير اين صورت شاهد چيزي جز افتضاحي كه از اين جمعه سياه باقي ماند، نخواهيم بود.
منبع: قانون