کد خبر: ۳۹۳۶۷
تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۵۱
طبخ حلوای حلالِ مشکلات در ماه مبارک از رسوم استان مرکزی به شمار می‌رود به‌طوری‌که روستای ابراهیم آباد اراک تنها مکان پخت "حلوای تبق" در استان مرکزی است.
به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی «شهر فردا»، در ایام ماه مبارک رمضان در استان مرکزی به فراخور اقلیم و فرهنگ عامه، آئین های خاصی برگزار می شود که یکی از آنها آئین پخت حلوای تبق یا طبق است.

این آئین در روستای ابراهیم آباد واقع در 30 کیلومتری شرق اراک در روز 29 ماه مبارک رمضان برگزار می شود که با وجود پی‌جویی‌ها و بررسی‌های انجام شده مشخص نیست که این حلوا از چه زمان در این روستا پخته می‌شود و حتی از انگیزه و زمینه‌ای که برای اولین بار در فرد یا افرادی که دست به تهیه این حلوا زدند پاسخ دقیقی یافت نشده است.

برخی نسبت به حلوای تبق تبرک‌ها قائلند و دنبال رازهایی در آن می‌گردند

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در خصوص پیشینه این آئین، گفت: در مورد ریشه پخت حلوای طبق در روستای ابراهیم‌آباد اطلاعات درستی در دست نیست اما سعی شده شیوه طبخ و مناسکی که حین تهیه این حلوا انجام می‌شود ثبت و به عنوان آئینی خاص مورد توجه قرار گرفته است، در پخت حلوای تبق دو گروه هتمام دارند و یکی اعضای خانواده‌ای که خود را از تبار و نسل شخصی که مدعی‌اند اولین تهیه کننده حلوا بوده می دانند و ادعا می‌کنند که این رسم قدیمی باید فقط در منزل آنان اجرا شود، دیگری گروهی متشکل از برخی اهالی ابراهیم آباد است و نیروهای فعال شرکت کننده در آن بانوان هستند.

سید محمد حسینی افزود: آرد، روغن گاو، گلاب، شیره انگور، هل، گشنیز، کنجد، دارچین و گل محمدی مواد متشکله این حلواست که پیش از فرا رسیدن روز 29 رمضان مبارک کسانی که نذر برای این امر دارند اجناس را تهیه می‌کنند، یکی از مواردی که این حلوا و طبخ آن را منحصر به فرد می کند، استفاده نکردن آب و شکر در طبخ آن است.

وی ادامه داد: در دستور پخت این حلوا شیره  انگور جایگزین آب و شکر شده است، جالب آنکه شیره انگور در روستای ابراهیم‌آباد یافت نمی‌شود و برای تهیه آن باید از روستای خورزن که در فاصله 4 کیلو متری شمال ابراهیم‌آباد قرار دارد شیره انگور را تهیه و به ابراهیم‌آباد منتقل کنند.

حسینی خاطرنشان کرد: تمام مراحل طبخ این حلوا توسط بانوان انجام می‌گیرد که در صبح روز 29 ماه مبارک رمضان از ساعت 8 صبح شروع و تا حدود ساعت 14 به اتمام می‌رسد.

برخی اهالی روستا نسبت به حلوای طبق تبرکاتی قائل هستند و نسبت به آن باورهایی دارند و در آن رازهایی را جست‌و‌جو می‌کنند به‌طوری که حلوا را برای مدتی طولانی نگه‌داری می‌کنند و چنانچه پیشامد نامبارکی برای فرد رخ دهد و یا به مریضی مبتلا شود، قطعه کوچکی از آن را می‌خورد، به امید آنکه گرفتاری‌اش برطرف شود.

به گزارش تسنیم، در حین پخت حلوای تبق یا طبق روضه امیر المومنین حضرت علی(ع) خوانده می‌شود و ذکر مصائب آن حضرت می‌کنند، نماز به پا می‌دارند و با ذکر ادعیه و صلوات فضایی معنوی در محیط اجرای مراسم ایجاد می‌کنند.

این سنت دیر سال با ابتدایی نامعلوم و مردمانی با ایمان راسخ به فواید معنوی آن تنها یکی از رسوم خاص و منحصر به فرد استان مرکزی در ماه مبارک رمضان است.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
برگزیده ها
ابلاغ افزایش نرخ کرایه حمل و نقل عمومی به شهرداری تهران

ابلاغ افزایش نرخ کرایه حمل و نقل عمومی به شهرداری تهران

رییس شورای شهر تهران از ابلاغ افزایش حدودا 10 تا 15 درصدی نرخ کرایه وسایل حمل و نقل عمومی به شهرداری تهران خبر داد.
اما و اگرهای دریافت سود 200 هزار تومانی سهام عدالت/همه آنچه درباره سهام عدالت باید بدانید

اما و اگرهای دریافت سود 200 هزار تومانی سهام عدالت/همه آنچه درباره سهام عدالت باید بدانید

تاکنون 27 میلیون نفر شماره شبای خود را اعلام کرده‌اند و 22 میلیون نفر باقیمانده تا پایان شهریورماه فرصت دارند تا شماره شبای خود را به سامانه سهام عدالت اعلام کنند تا مشمول نخستین مرحله واریز سود گردند، سود 150 تا 200 هزارتومانی که حدود 90 هزار تومان آن در آستانه پاییز پرداخت می‌شود.