به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی «شهر فردا»،فاطمه مشهور به حضرت معصومه(س) دختر امام کاظم(ع) و خواهر امام رضا(ع) است. او که برای دیدار با امام رضا(ع) به ایران مسافرت کرد، در راه بیمار شد و در قم درگذشت و همانجا دفن شد. بهگفته محمد بن جریر طبری صغیر، نویسنده دلائلالامامه مادر حضرت معصومه، نجمهخاتون نام دارد که مادر امام رضا(ع) نیز هست.در منابع تاریخی اطلاعات زیادی درباره زندگینامه حضرت معصومه(س) از جمله تاریخ تولد و وفات وی ثبت نشده است. مرقد حضرت معصومه(س) در قم واقع شده است.
حضرت معصومه علیها السلام 21 سال تحت سرپرستی امام رضا علیه السلام بودند؛ زیرا امام کاظم علیه السلام در سال 179 ه. ق به دستور هارون زندانی گشت و حضرت معصومه علیها السلام در آن زمان 6 ساله بودند و تا زمان هجرت امام رضا علیه السلام- سال 200 ه. ق- تحت کفالت حضرت بودند.

فضیلت زیارت حضرت معصومه
درباره عظمت و مقامات حضرت فاطمه معصومه و اهمیت زیارت آن حضرت، بیش از ده روایت وارد شده است و حتی سالها قبل از ولادت ایشان، امام صادق سخنان بسیار ارزشمندی درباره عظمت و فضیلت این بانو بیان داشته اند.در اینجا به دو روایت اشاره می شود:
1- امام صادق می فرمایند: «اَلا وِ اِنّ قُم الْکُوفَةُ الصّغیرةُ، اَلا اِن لِلْجنَّةِ ثمانِیةَ اَبْوابٍ ثَلاثَةٌ مِنْها اِلی قُمْ، تُقْبَضُ فیها اِمْرَأةٌ مِنْ وُلْدی اسمُها فاطِمَة بنتَ مُوْسی، و تُدْخَلُ بشفاعَتِها شیعَتی الْجنَّةَ بِاَجْمَعِهِمْ؛ قم کوفۀ کوچک است و بهشت هشت در دارد که سه در از آنها به روی قم باز است و بانویی از فرزندان من در آنجا دفن خواهد شد که فاطمه، دختر موسی نام دارد و با شفاعت وی همۀ شیعیان وارد بهشت می شوند.»
همچنین، در متن زیارتنامۀ حضرت تصریح شده است که: «یا فَاطِمَةُ اِشْفَعِی لِی فی الْجنَّةِ فَإِنَّ لَک عِنْدَ اللَّهِ شَأْناً مِنَ الشَّأْنِ؛ ای فاطمه! مرا در بهشت شفاعت کن؛ زیرا نزد خدا جایگاهی از جایگاه (شفاعت) داری.»
آیت الله مکارم شیرازی در توضیح این مقام شفاعت، می فرماید: «می دانید که دایره شفاعت، متناسب با دایره مقام و شخصیت است؛ هرچه مقام بالاتر باشد، دایره شفاعت، گسترده تر است.
معلوم می شود مقام این بانو، مقام فوق العاده عظیمی است که بر اثر معارف و تقوای بالا و مقامی شبیه عصمت، نصیب حضرت فاطمه معصومه شده است و اینکه سه در از درهای بهشت به سوی قم باز می شود، به احتمال قوی، یکی از سه در، آستان حضرت فاطمه معصومه است.»
2- در روایات فراوانی، پاداش زیارت آن حضرت، بهشت دانسته شده است که به چند نمونه اشاره می شود:
امام صادق می فرمایند: «فمَن زارَها وَجَبَتْ لَهُ الجَنَّةُ؛[9] هر کسی او (فاطمه) را زیارت کند، بهشت بر او واجب می شود.» به همین مضمون روایات متعددی از آن حضرت نقل شده است که می فرمایند: «اِنِّ زیارَتَها تَعْدِلُ الْجَنَّهَ؛[10] همانا زیارتش برابر با بهشت است.»
امام رضا می فرمایند: «مَن زَارَها فلَهُ الجنَّةُ» و همچنین می فرمایند: «مَنْ زَارَ الْمَعصُومَةَ بِقُمْ کمَنْ زَارَنی»و: «مَنْ زَارَهَا عَارِفَاً بِحَقِّهَا فَلَهُ الْجَنَّة».
امام جواد می فرمایند: «مَن زارَ قَبرَ عمَّتِی بقُمّ فَلَهُ الجَنَّةُ؛هر که قبر عمّه ام را در قم زیارت کند، بهشت برای اوست.»
نکته قابل توجه اینکه سه امام وجوب بهشت را برای ثواب زیارت حضرت معصومه بیان فرموده اند که ظاهراً برای هیچ یک از امامزادگان واجب التعظیم دیگر مطرح نشده است.
آیت الله جوادی آملی در این زمینه می فرماید: «راز اینکه وجود مبارک امام هشتم و امام نهم فرمودند: هر کسی کریمه اهل بیت، فاطمه معصومه را زیارت کند، بهشت برای اوست؛ این است که او اهل ولایت است! اگر کسی پیوند ولایی با دودمان عصمت و طهارت داشت، می کوشد که رایحه ولایت و طعم ولایت در هستی او پدید آید و خود، جزء اولیای الهی بشود.
اگر کسی جزء اولیاء خدا شد و ولیّ الله شد، بهشت مشتاق اوست. در برخی از روایات ما آمده است که بهشت مشتاق سلمان است؛ اشتیاق بهشت به سلمان بیش از علاقه سلمان به بهشت است؛ رازش آن است که بهشت محصول عقیده صحیح و اخلاق صحیح و عمل صالح است و عقیده و اخلاق و اعمال، جزء شئون ادراکی و عملی انسان است. اگر بهشت در اثر عقیده و خُلق و عمل است، و اگر عقیده و خُلق و عمل جزء شئون ادراکی و عملی آدم اند، پس روح انسان والاست که در اثر تحصیل عقیده و اخلاق و اعمال، بهشت را می سازد. بهشت مملوک انسانی است که ولیّ الله است. در جریان دوزخ هم - معاذ الله - این چنین است. بنابراین، وجود مبارک امام هشتم و امام نهم، اثر زیارت فاطمه معصومه را استحقاق بهشت دانستند که بهشت برای اوست.